Με αφορμή την τελευταία παρέμβαση στην Βουλή του προέδρου του ΛΑ ΟΣ και την συζήτηση που ακολούθησε για την χρήση όπλου ο συνδικαλιστής – αστυνομικός Δημήτρης Κακαβάς ενημερώνει όλους όσουςτο αγνοούν ( και πολιτικούς ) για το τί προβλέπει ο σχετικός νόμος και σχολιάζει στον FM-1 τα όσα ειπώθηκαν στην Βουλή ακόμη και από ανενημέρωτους όπως τονίζει πολιτικούς:

Διευκρινήσεις προς επαγγελματίες αστυνομικούς και… λοιπούς ενδιαφερομένους”Μετά την προχθεσινή «κόντρα» των πολιτικών μας ανδρών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα όσα γραφικά δηλώθηκαν ένθεν και ένθεν, αναφορικά με την χρήση των όπλων από τους Αστυνομικούς, θεωρώ υποχρέωσή μου να κοινοποιήσω, σε Αστυνομικούς και ιδιώτες, τις παραμέτρους του ισχύοντος νομικού καθεστώτος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι γεγονός ότι τα όσα δηλώθηκαν, στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής, με άφησαν άφωνο. Αλλά και ιδιαίτερα προβληματισμένο. Προβληματισμένο από την άγνοια των μελών της Νομοθετικής εξουσίας. Άγνοια που κατά την έννοιά της δεν συγχωρείται.

Προβαλλόμενο ζήτημα : «Να πυροβολούν πρώτοι οι αστυνομικοί». Και δώστου αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις και «κουβέντα να γίνεται». Γιατί ζήτημα τέτοιο δεν υφίσταται για την Ελληνική Αστυνομία. Δεν υφίσταται εδώ και 8-9 χρόνια περίπου.

Για δεκαετίες το ζήτημα της χρήσης των όπλων από τους Αστυνομικούς, αντιμετωπιζόταν με βάση και κανόνα το κατοχικό Π.Δ. 3/1943. Ένα διάταγμα το οποίο ουσιαστικά όριζε ότι η χρήση των όπλων από την Δημόσια Δύναμη (Αστυνομία;) γίνεται για … «διάλυση συναθροίσεων» και άλλα αντίστοιχης νοοτροπίας … αδικήματα.

Μετά από απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των Αστυνομικών και σκληρές, πράγματι, διαπραγματεύσεις, θεσπίστηκε την άνοιξη του 2003 ο Ν. 3169 (Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευση τους σε αυτά και άλλες διατάξεις.)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρου, ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ, Νόμου προβλέπεται ότι ο Αστυνομικός φέρει και κάνει χρήση του όπλου του ως εξής :
– Ο αστυνομικός φέρει πάντοτε υπηρεσιακό ατομικό οπλισμό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, επιτρέπεται δε να φέρει αυτόν και εκτός υπηρεσίας.

– Ο αστυνομικός επιτρέπεται να κάνει χρήση πυροβόλου όπλου εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου.

– Ένοπλη επίθεση υπάρχει όταν ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί όπλο του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 εναντίον προσώπου ή απειλεί άλλον με άμεση χρήση του. Ως ένοπλη επίθεση θεωρείται και η απειλή με πειστική απομίμηση όπλου ή με ανενεργό όπλο.

Ο πυροβολισμός, ανάλογα με το στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:

1. Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε στόχου,

2. Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων,

3. Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων αυτού και

4. Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου και πιθανολογείται ακόμη και ο θάνατος του.

Ο πυροβολισμός ακινητοποίησης επιτρέπεται :

– Για την απόκρουση ένοπλης επίθεσης, εφόσον η επίθεση άρχισε ή επίκειται, ώστε κάθε καθυστέρηση αντίδρασης να καθιστά αναποτελεσματική την άμυνα.

– Για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ή χώρων, στους οποίους φυλάσσονται αντικείμενα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ή τη δημόσια τάξη ή πειστήρια εγκλήματος, εφόσον η φύλαξη τους έχει ανατεθεί ειδικά στον αστυνομικό και επιχειρείται βίαιη είσοδος, προσβολή ή αφαίρεση των φυλασσομένων από ένοπλο.
– Για την αποτροπή αφοπλισμού αστυνομικού κατά την υπηρεσία του.

“Αγαπητοί συνάδελφοι αλλά και ενδιαφερόμενοι φίλοι, αυτά είναι όσα ο Ελληνικός Νόμος ορίζει. Με γνώμονα αυτές, και μόνο, τις συγκεκριμένες διατάξεις, ο Έλληνας Αστυνομικός οφείλει να χρησιμοποιεί το όπλο του.

Κάθε διαφορετική επ’ αυτού αντιμετώπιση, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να εκληφθεί. Ενδεχομένως η διαφορετική του θέματος θεώρηση να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά όμως δεν αφορούν τον Έλληνα Αστυνομικό.

Εμείς, οι Έλληνες Αστυνομικοί έχουμε υποχρέωση να τηρούμε και να εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Ν. 3169. Όσον αφορά την χρήση των όπλων.”

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΚΑΚΑΒΑΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη είδηση
Επόμενο άρθροΣυντάξεις