Το άρθρο μας έστειλε ο ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος – Παγκόσμιος Γεν. Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.)

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, έχει φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Η χώρα καταστράφηκε γεωπολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται και ο λαός ολοένα και εγκαταλείπει την χώρα. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;  Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος,  η  Συρία ήταν ένα μωσαϊκό  διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Υπήρχε σεβασμός και αγαστή  συνύπαρξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων» .

Ο Συριακός λαός ποτέ δεν ζήτησε μια ουσιαστική αλλαγή ούτε πολιτική ούτε πολιτισμική. Γι αυτόν τα πράγματα ήταν καλά έτσι όπως είχαν.  Χωρίς να  θέλω ωστόσο να αγιοποιήσω το καθεστώς Assad,  που σίγουρα  είχε τις αδυναμίες του, δεν μπορούμε να μην  λάβουμε σοβαρά τις κάτωθι ομολογίες των Σύρων προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα :  Στη Συρία είχαμε το σπίτι μας, την δική μας γη, τα χωράφια μας, τις ελιές μας και τα πορτοκάλια μας. Στη Συρία τα παιδιά μας  σπούδαζαν δωρεάν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Στη Συρία δεν είμαστε πλούσιοι, αλλά οι μισθοί,  μας επέτρεπαν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Στη Συρία μπορούσαμε να πηγαίνουμε τουλάχιστον τέσσερις φορές τον μήνα σε ρεστοράν με την οικογένειά μας. Στη Συρία μπορούσαμε να μετακινηθούμε κατά μήκος και πλάτος όλης της χώρας με δημόσιες συγκοινωνίες, πληρώνοντας περίπου 4 ευρώ. Στη Συρία το κράτος μας παρείχε επιδότηση μηνιαίως στα απαραίτητα τρόφιμα διατροφής (ζάχαρη, ρύζι, τσάι, καφέ, ψωμί, γάλα…). Στη Συρία η κάθε οικογένεια είχε δωρεάν από το κράτος ένα τόνο πετρέλαιο τον χρόνο για θέρμανση. Είμαστε ένας φιλήσυχος λαός.

Η Ελλάδα παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις με την Συρία. Αυτές κορυφώθηκαν επί Πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου,  όπου εκτός από  εμπορικές συμφωνίες, υπέγραψε   και στρατιωτικό σύμφωνο φιλίας όπου επέτρεπε στα ελληνικά μαχητικά α/φη,  σε περίπτωση σύρραξης να επιχειρούν στην Τουρκία από τα συριακά αεροδρόμια. Η Συρία ήταν αυτή που στην κρίση του Μάρτη 1987, όταν Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε βοήθεια, ο Άσαντ παρέταξε τα στρατεύματα της πατρίδας του, στα σύνορα με την Τουρκία, με σαφή διακήρυξη προς την Τουρκία: «Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει επίθεση εναντίον της Συρίας»!”.  Παραδοσιακά η χώρα κυβερνάται από το κόμμα Μπάαθ του Ασσάντ που υποστηρίζεται έντονα από τη Ρωσία αλλά και την Κίνα. Παραδοσιακοί εχθροί της Συρίας είναι η Τουρκία αλλά κυρίως το Ισραήλ.. Φυσικά, το Ισραήλ υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ και ολόκληρη την Ευρώπη. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας είναι τεράστια στην Συρία καθώς διαθέτει τον μοναδικό ναύσταθμο στη μεσόγειο, στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς.Και εδώ είναι το όλο πρόβλημα.  Οι ΗΠΑ ουδέποτε είχαν καλή σχέση με το καθεστώς της Συρίας ένεκα της φιλορωσικής του πολιτικής. Σαν πρόσχημα την κατηγορούσε ότι κατασκεύαζε χημικά όπλα και εκπαίδευε σε μυστικά στρατόπεδα μαχητές της Αλ Κάιντα,  την είχε κατατάξει στην λίστα των εχθρών της.

Οι ΗΠΑ και  Ε.Ε  επέβαλαν εμπάργκο στην Συρία.  Έτσι προ διετίας, η Ελλάδα κατ’ εντολή της Ε.Ε αλλά και των ΗΠΑ, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Συρία και  κήρυξε και αυτή με την σειρά της εμπάργκο. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Συρία κυρίως τυποποιημένων τροφίμων και οικοδομικών υλικών που δεν ήταν αμελητέες, σταμάτησαν με αποτέλεσμα να συρρικνώσουν και άλλο τον εξαγωγικό κλάδο. Παράλληλα στρατιωτικά η Ελλάδα δέθηκε στο στρατιωτικό άρμα του Ισραήλ προσδοκώντας αμυντική υποστήριξη σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.  Η Τουρκία από την άλλη ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις με την Συρία. Η Τουρκία με την έλευση του Ερντογάν στην εξουσία έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται από Κεμαλικό κοσμικό κράτος, σε Ισλαμική δημοκρατία. Σκοπός της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή είναι να γίνει ηγεμονική δύναμη και να παρουσιαστεί σαν προστάτης των μουσουλμανικών πληθυσμών της Μ. Ανατολής.

Έτσι προκειμένου να πάρει την εύνοια του Αραβικού κόσμου ήρθε σε ρήξη με το Ισραήλ. Η φιλοδοξία αυτή έχει ονομαστεί Νεοθωμανισμός. Επιπλέον, είναι ασφαλές να πούμε ότι η Τουρκία βλέπει τη Συρία σαν μια πρώην Οθωμανική επαρχία, την οποία θέλει να προσεταιρίσει.  Παράλληλα οι ΗΠΑ εφαρμόζοντας το δόγμα Κίσσινγκερ «διαίρει και βασίλευε», επεξεργάζεται  την ίδρυση κουρδικού κράτους στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ, προκειμένου να ελέγχει τις πετρελαιοπηγές του Βόρειου Ιράκ. Αυτό βρίσκει εντελώς αντίθετη την Τουρκία που δεν θέλει να χάσει σπιθαμή από τα εδάφη της. Η Τουρκία για αντιπερισπασμό έχοντας τους στρατιωτικούς συσχετισμούς  έναντι των γειτόνων υπέρ  της,   προκειμένου να πιέσει τις ΗΠΑ  δεν θα διστάσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο είτε με εισβολή στην Συρία ή ακόμη και στο Αιγαίο.  Αν συνυπολογίσουμε  και την διένεξη της ΑΟΖ Κύπρου μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ισραήλ, τις οξύνσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και τα συμφέροντα Ευρωπαίων και Αμερικάνων ,  συνεπάγεται ότι επικρατεί γεωπολιτικός αναβρασμός με απρόβλεπτες συνέπειες και συρράξεις που μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Από την άλλη οι Αμερικανοί βρήκαν χρυσή ευκαιρία να στρέψουν τον ΙSIS που ουσιαστικά εξέθρεψαν και εξόπλισαν  οι ίδιοι μετά το πέρας του πολέμου στο Ιράκ κατά του καθεστώτος Ασσάντ, προκειμένου να μην κάνουν ωμή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, πράγμα που θα τους έφερνε σε μια  ανάσα πολέμου με την Ρωσία το Ιράν και την  Κίνα.  Ο ISIS αποτελείται από  εξτρεμιστικά ισλαμικά, τζιχαντιστικά, μισθοφορικά στοιχεία που ήρθαν από Λιβύη, το Αφγανιστάν, αλλά και Σουνίτες, οι οποίοι μάχονταν στο Ιράκ εναντίον του σιιτικού καθεστώτος. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για καθαρό Συριακό εμφύλιο πόλεμο όπως  εννοείται από τους δυτικούς. Ο ISIS αντλεί τεράστια κέρδη  από κροίσους ιδιώτες που ζουν στο Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. “Αν και οι επίσημοι σε αυτές τις χώρες αρνούνται κατηγορηματικά την όποια χρηματοδότηση.Παράλληλα εφαρμόζει πρακτικές μαφίας αφού κερδίζει από ναρκωτικά, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Όταν οι μαχητές του ISIS εισέβαλαν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, χτύπησαν κυριολεκτικά φλέβα χρυσού. Η ομάδα των τζιχαντιστών λεηλάτησε την κεντρική τράπεζα και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποκομίζοντας χρυσό αξίας 430 εκατ. δολαρίων.  Σήμερα η περιουσία του ISIS υπολογίζεται ότι φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 2 δις. δολαρίων που του επιτρέπει να αγοράζει πανάκριβα όπλα από τις δυτικές χώρες και κυρίως από την Γαλλία και να στρατολογεί ολοένα μισθοφόρους από όλον τον κόσμο. Τι συμφέρον έχουν όμως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε από τον ISIS ; Τεράστιο !

Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα τους,  ουσιαστικά τρίβουν τα χέρια τους από την πώληση των όπλων και από τις μεγαλοκαταθέσεις του ΙSIS μέσω ξεπλύματος στις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.  Όμως οι σφαγές του άμαχου πληθυσμού της Συρίας από τον ISIS συνεχίζονται,  ο Σύρος ορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός των 2.500.000 κατοίκων έχει ξεκληριστεί. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν νοιάζεται πλέον για αυτόν, για να μη χαλάσει το Φανάρι,  τις καλές σχέσεις που έχει  με τον Ερντογάν, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «σιωπά»  για να μη χάσει τα όποια Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κατά τα άλλα, εδώ και ένα χρόνο τα «Τορνέιντο» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΡΑΦ – RAF) σε συνεργασία με τα F-16 των ΗΠΑ  συνεχίζουν, από τη βρετανική στρατιωτική Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, τις υποτιθέμενες συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Οι ιστοσελίδες του Υπ. Άμυνας της Βρετανίας φορτώνονται συνεχώς με τις καθημερινές… επιτυχίες της συμμαχικής αυτής εκστρατείας! Θα έλεγε κάποιος, μετά από ένα χρόνο… βομβαρδισμών, ότι οι συμμαχικές αυτές δυνάμεις θα είχαν εξουδετερώσει το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» από προσώπου γης!  Και όμως. αυτό συνεχίζει το «έργο» του, σαν να μη συνέβη τίποτα.  Και η ερώτηση που προκύπτει είναι, τι βομβαρδίζουν επιτέλους τόσον καιρό, τόσα αεροπλάνα, δίχως αποτέλεσμα; Είναι απλό. τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας που αφού δεν έχει μέλλον στα ερείπια των σπιτιών του, εγκαταλείπει την χώρα άρον-άρον. Το ίδιο όπως συνέβηκε και στο Ιράκ.  Ο καθένας μας, οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματα του.
www.ipathessaloniki.gr

Ευχαριστούμε θερμά τον Παγκόσμιο Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.) κ. ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟ Γεώργιο, για το παραπάνω άρθρο που μας έστειλε.