Ο λόγος της Ορθοδοξίας παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων, γιατί προσφέρει στον άνθρωπο θεμελιώδεις ανθρωπολογικές αρχές που απευθύνονται στο όλον αυτού. Αρχές, που σε κάποιους παλιότερους καιρούς συμπεριλαμβάνονταν στα αυτονόητα, σήμερα, όμως, παραμερίστηκαν μέσα στη γενικότερη παραζάλη της τεχνοκρατούμενης εποχής, απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της ανθρώπινης κοινωνίας και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται στα ενδιαφέροντα του σύγχρονου ανθρώπου και στη δραστηριοποίησή του σε τομείς όπως η επιστήμη, η φιλοσοφία, η πολιτική κλπ.

Κι όμως, μόνον η αλήθεια του λόγου του Θεού μας αποκαλύπτει χαρακτηριστικά και αποκλειστικά όχι μόνον όσα σχετίζονται με την εμφάνιση του ανθρώπου στον κόσμο, αλλά και την όλη πορεία και τον προορισμό του, ο οποίος πραγματώνεται στην κοινωνία του Θεού με τον άνθρωπο και του ανθρώπου με το συνάνθρωπό του. Μόνο στο λόγο του Θεού ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του ως υποκείμενο, τον αναγνωρίζει και τον αποδέχεται, ως προσωπική ύπαρξη, που χαρακτηρίζεται για την αναφορά της στο Θεό και τη σύνδεσή της με τους άλλους ανθρώπους.

Για να βρούμε διέξοδο και απαντήσεις στα διαχρονικά υπαρξιακά ζητήματα, για να καλμάρουμε τις έμφυτες μεταφυσικές αγωνίες και ανησυχίες μας και να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε μέσα στη θολούρα και τη σύγχυση των ημερών, όπου τα πάντα αμφισβητούνται, ακόμα και τα αυτονόητα, έναν και μοναδικό δρόμο έχουμε για να ακολουθήσουμε. Αυτόν της αναζήτησης των δεδομένων εκείνων που μας φανερώνουν την αληθινή διάσταση της υπάρξεώς μας και κατά συνέπεια τον τρόπο που θα την αναπτύξουμε και θα τη διασώσουμε.

Ηλίας  Κ. Μάρκου
iliaskmarkou@yahoo.gr

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ.
Επόμενο άρθροΆρθρο του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ. – Φιλοσοφικές διαδρομές στην ανατολή