(διάλογος φίλων)
Υπάρχουν, λοιπόν, σήμερα και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θεολόγοι και θεολογούντες που δεν ερμηνεύουν τη Γραφή κατά γράμμα, αλλά πιστεύουν ακράδαντα πως πρόκειται για θεόπνευστα κείμενα που δεν επιδέχονται επιστημονικής αμφισβήτησης ή διάψευσης. Με δεδομένο δε, ότι ο Θεός είναι η Υπερδύναμη της δημιουργίας, είναι αυτονόητη η σκέψη πως είναι πάνω από τους νόμους της φύσης που Αυτός δημιούργησε. Στο δικό σου σκεπτικό, φίλε και τις λογικοφανείς απορίες σου, κάποιος άλλος θα μπορούσε να αντιτάξει το επίσης λογικό επιχείρημα, πως άλλη είναι η λογική των ανθρώπων και άλλη η υπερ – λογική του Δημιουργού.

Αν ο Θεός κατά την έναρξη του έργου της δημιουργίας είχε συγκεκριμένους ρυθμούς δημιουργίας, δηλαδή αρχικά είχε ταχύτητα Α και στη συνέχεια στα επόμενα στάδια της
δημιουργίας, ρύθμισε τις φάσεις της κίνησης των αστεριών και της επίγειας ζωής με ταχύτητα Β ή Ω, πως θα μπορούσε να το πληροφορηθεί αλήθεια η σημερινή επιστήμη; Είναι μάταιο, νομίζω να επιχειρείται η διάψευση της βιβλικής περιγραφής με τη σύγχρονη τεχνολογία, αφού όχι μόνον αγνοούμε τη ροή των γεγονότων της δημιουργίας, αλλά κι ούτε μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητά τους. Αν κάθε μέρα της δημιουργίας αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γεωλογική περίοδο, ή αν ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια σημερινά χρόνια, ποιά επιστημονική τεκμηρίωση μπορεί να υπάρξει για να αποσαφηνίσει τα πράγματα και να ικανοποιήσει τη δική μας περιέργεια; Κάτι άλλο επίσης που μας διαφεύγει είναι το ό,τι η «Γένεση» δεν είναι βιβλίο αστρονομίας, ούτε γεωλογίας ή βιολογίας ή ανθρωπολογίας, στο οποίο να περιγράφεται με λεπτομέρειες η δημιουργία του σύμπαντος κόσμου.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν είναι αρκετά για να σταθούν ισοδύναμα απέναντι από τους δικούς σου προβληματισμούς.
–  Κάθε άποψη και σε οποιοδήποτε θέμα, πάντα κάτι έχει να συνεισφέρει, είτε για να αμβλύνει κάποιο προβληματισμό, είτε να τον οξύνει και να τον επεκτείνει. Ενδιαφέροντα πάντως και ίσως χρήσιμα για κάποιους τα όσα είπες και μάλιστα δείχνουν την κατασταλαγμένη άποψή σου για την αλήθεια της Βίβλου, σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου, από το Θεό.
Εκείνο, όμως, που μου έκανε εντύπωση είναι τα πολλά αν, που χρησιμοποιείς στους συλλογισμούς σου, γεγονός που μαρτυράει πως καταγίνεσαι με πολλές υποθέσεις και εικασίες παρά με λογικά συμπεράσματα. Θα ήθελα, όμως, να επιστρέψουμε για λίγο στον υπαινιγμό του φίλου μας σχετικά με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης, η οποία δήθεν επιβεβαιώνει τη Βίβλο.

Έχει επιστημονικά αποδειχθεί, ότι το σύμπαν γεννήθηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης έκρηξης, και έτσι μας προέκυψε ο χώρος και ο χρόνος. Σε ποιο χώρο εκτινάχθηκαν τα παράγωγα της έκρηξης ή τι υπήρχε πριν από αυτήν, μπορεί για κάποιους να αποτελούν ακόμα ζητούμενα, όπως προανέφερε, αλλά αν θεωρήσουμε ότι η αρχή της δημιουργίας είναι το σημείο όπου η γνώση τερματίζεται, τότε είναι χωρίς ιδιαίτερα σημασία. Αυτή η θεωρία της μεγάλης έκρηξης, είναι σήμερα η κυρίαρχη επιστημονική άποψη για την προέλευση του σύμπαντος, αλλά παράλληλα θεωρείται και το όπλο των αμφισβητιών της βιβλικής περιγραφής ή κάνω λάθος;
– Αλήθεια είναι φιλαράκι πως οι ορθολογιστές της εποχής μας και οι αθεϊστές γενικότερα, τοποθετούν τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης απέναντι από τη «Γένεση», για να δείξουν το ασυμβίβαστο αυτών των δύο, αλλά για μένα αυτός ο επιχειρούμενος διαχωρισμός είναι παραπλανητικός. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η επιστημονική στήριξη της θεωρίας του Big Bang έσπευσε να την υποστηρίξει και να την εγκωμιάσει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με τον αρχηγό της, τον πάπα Πίο ΧΙΙ. Βέβαια ούτε η δική μας, η Ορθόδοξη, ούτε οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία εξέφρασε αντιρρήσεις, και μπορώ μάλιστα να επιβεβαιώσω πως υπάρχουν πολλοί πιστοί που ερμηνεύοντας το «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην» της «Γένεσης» θεωρούν πως αυτό σημαίνει ότι ο Θεός υπήρχε πάντοτε και αυτή η πρώτη του Θεού ενέργεια είναι απολύτως συμβατή με την επιστημονική γνώση του Big Bang.

Ηλίας Μάρκου

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ. – Τι προσφέρει ο μοναχισμός στην κοινωνία ;
Επόμενο άρθροΆρθρο του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ. – Διάλογος με αναπάντητα ερωτήματα για το σύμπαν