
– Εκείνο, που με εξιτάρει σήμερα είναι αυτή η έπαρση των επιστημόνων για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας του σύμπαντος. Δεν σου κρύβω πως έχω σοβαρές επιφυλάξεις για όλα αυτά που ανακοινώνουν.
– Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μέθοδοι για τον υπολογισμό, αλλά η προσφερόμενη για κατανόηση είναι αυτή που προέρχεται από τις μετρήσεις του διαστελλόμενου σύμπαντος. Από αυτά τα είδη μετρήσεων προκύπτουν οι ταχύτητες και οι αποστάσεις των γαλαξιών και αυτές οι ταχύτητες δεν έχουν αλλάξει πάρα πολύ στα ηλικιακά πλαίσια του σύμπαντος. Η ηλικία που προκύπτει για το σύμπαν με αυτή τη μέθοδο, του διαστελλόμενου σύμπαντος, κυμαίνεται από 13, 5 έως 14 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μια ακριβέστερη μέτρηση, που προσδιορίζει την ηλικία του σύμπαντος στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, προέρχεται από μια άλλη μέθοδο, που χρησιμοποιεί τις μετρήσεις θερμοκρασίας από την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου.
Αυτή η ακτινοβολία, φίλε μου, είναι η θερμότητα του σύμπαντος που έχει απομείνει από την εποχή εκείνη, αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη (που σηματοδότησε και το ξεκίνημα του σύμπαντος).
Ξέρω, φιλαράκι πως το Big Bang είναι το αγαπημένο σου θέμα για συζήτηση, αλλά αν την ανοίξουμε τώρα αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να ξενυχτήσουμε στην παραλία. Για όσους, όμως η μεγάλη έκρηξη αποτελεί επιβεβαίωση της βιβλικής περιγραφής, νομίζω πως στο μέλλον θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους αυτή. Αλήθεια, εσύ συνεχίζεις να έχεις τις επιφυλάξεις σου πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα, ή όχι;
– Το Big Bang, ως φαινόμενο, για μένα εξακολουθεί να παραμένει μια πρόκληση, αλλά νομίζω η σύγχυση υπάρχει μόνο σε όσους θεωρούν ότι η πίστη και η επιστήμη είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Είναι, όμως ξεκάθαρα, νομίζω τα πράγματα και διακριτοί οι ρόλοι και των δύο. Όσες προόδους κι αν κάνει η επιστήμη, σε όσα καινούργια συμπεράσματα κι αν καταλήξει, της δεν υπεισέρχεται ποτέ στη σφαίρα της μεταφυσικής. Σήμερα, μπορεί να γνωρίζουμε πως συμπεριφέρθηκε το σύμπαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από εκείνο το γεγονός που προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη, αλλά το γιατί έγινε, όχι μόνον το αγνοούμε, αλλά αγνοούμε και το τι υπήρχε πριν τη μεγάλη έκρηξη.
Η επιστήμη συνεχίζει το ερευνητικό της έργο και σήμερα καταγίνεται με αδιάκοπο το ενδιαφέρον της για την πλήρη αποσαφήνιση των πρώιμων γεγονότων της έκρηξης, αλλά αυτό πάντα μέσα στα όριά της. Έφτασε σε αξιοθαύμαστα επίπεδα, αλλά μόνο μετά από κάποιο χρονικό σημείο και μετά κατάφερε να κάνει τους υπολογισμούς της για τα γεγονότα που μεσολάβησαν και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν για τη διαμόρφωση του σύμπαντος με τη σημερινή του μορφή.
Σ΄αυτή τη διαδικασία της διαμόρφωσης του σύμπαντος περιλαμβάνονται οι επιστημονικές εξηγήσεις για την εξαΰλωση της ύλης και αντιύλης, για το σχηματισμό σταθερών ατομικών πυρήνων καθώς και το σχηματισμό ατόμων (αρχικά υδρογόνου, δευτερίου και ηλίου). Με τα τωρινά, επομένως, επιστημονικά δεδομένα, η γνώση μας προς τα βάθη του απώτερου παρελθόντος φτάνει μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, πέραν του οποίου αρχίζουν οι εικασίες και οι προσδοκίες ταυτόχρονα, ότι ίσως αυτό το σημείο μελλοντικά μπορεί και να υποχωρήσει ακόμα πιο πίσω. Έτσι όσο βολικό κι αν είναι να αποδώσουμε τη μεγάλη έκρηξη σε μια κβαντική διακύμανση στο προϋπάρχον κενό, αυτόματα προκύπτουν πολλά άλλα ερωτήματα όπως: Γιατί υπήρχαν διακυμάνσεις του κενού; Γιατί υπήρχε ένα προϋπάρχον κενό; Ή πως μπορεί να υπάρχει ένα κενό, εάν δεν υπάρχει ακόμα το σύμπαν;
Αυτά τα ερωτήματα για μένα παραμένουν αναπάντητα φίλε..
Ηλίας Μάρκου