
Σήμερα εκδηλώνεται σοβαρή επιστημονική αντίρρηση και αντίδραση στις εφαρμογές της νευροτροποποίησης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μεταβολή της δομής του εγκεφάλου που, όπως αποδείχτηκε τελικά πέρα από τη θεραπεία κάποιων ασθενειών έχει και παρενέργειες που συμβάλλουν στην αλλοίωση της προσωπικότητας του ατόμου.
Επίσης, το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας καταδικάζει οποιαδήποτε σκέψη και απόπειρα για την κατασκευή του βιονικού υπερανθρώπου ώστε να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί και στόχοι, γιατί εάν αυτό γίνει τότε η μεταμόρφωση του πλανήτη σε Αρμαγεδδώνα θα είναι περισσότερο από βέβαιη. Αλλά και σε φιλοσοφικό επίπεδο, από το ξεκίνημα του αιώνα μας, το ζήτημα της παρέμβασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο συζητήθηκε ευρέως σε όλον τον κόσμο. Οι ευγενείς προσδοκίες και ελπίδες για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτες εφόσον ξεπεραστούν τα όρια των επιστημονικών παρεμβάσεων και φτάσουμε μέχρι την τεχνητή δημιουργία υπερ-ικανοτήτων στον άνθρωπο και τον έλεγχο του ανθρώπινου νου.
Όσο παρατηρείται κάποια κινητικότητα σε επιστημονικούς τομείς όπως η βιοπληροφορική, η βιοκυβερνητική και η μικροηλεκτρονική που συνεργάζονται για την κατασκευή υβριδίου ανθρώπου – μηχανής και όσο κάποιοι θεωρούν όχι μόνον εφικτό, αλλά και θεμιτό την ενσωμάτωση στο ανθρώπινο σώμα μικρο – μηχανών και νανο – μηχανών, τόσο το έργο της Βιοηθικής (του κλάδου της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προέκυψαν τόσο από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας, όσο και από τις εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής) σημαντικοποιείται και όσοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίησή του είναι υποχρεωμένοι να αναδείξουν και να απαντήσουν στα ηθικά διλήμματα που αναπόφευκτα δημιουργούνται στην ανθρωπότητα.
Το έργο της Βιοηθικής συνίσταται στην προσπάθεια αποφυγής μη αντιστρεπτών καταστάσεων που σχετίζονται με τον χειρισμό του γενετικού υλικού. Η αλήθεια πάντως είναι ότι σήμερα, παρά την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη ο άνθρωπος δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τους φόβους για το μέλλον του πλανήτη.
Η διαδεδομένη δε, ευρέως και σχεδόν ανεξέλεγκτα, μηχανοποίηση της ανθρώπινης ζωής δεν καταγράφεται στα απόλυτα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Ηλίας Μάρκου