Ο Φράνσις Κόλλινς, ο επικεφαλής της επιστημονικής ερευνητικής ομάδας που εργάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για την αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα του ανθρώπινου γονιδιώματος, έγινε παγκοσμίως γνωστός όχι μόνο για τα επιστημονικά επιτεύγματά του, αλλά για τον τρόπο που διαπραγματεύεται την πίστη του στο Θεό.

Αυτή, λοιπόν, μπορεί να είναι μια απολύτως λογική επιλογή και οι αρχές της στην πραγματικότητα να είναι συμπληρωματικές των αρχών της επιστήμης, ενώ η σύνθεση της επιστημονικής με την πνευματική κοσμοθεωρία είναι απολύτως συμβατή και δεν μοιάζει με την προσπάθεια βίαιης ένωσης των δύο πόλων ενός μαγνήτη μαζί στο ίδιο σημείο.
Η εξέλιξη, όσον αφορά τη χαρτογράφηση του DNA υπήρξε ραγδαία. Στα σχολεία σήμερα διδάσκεται ότι «το DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών του κυττάρου» και ότι η αποκωδικοποίησή του, η αποσαφήνιση δηλαδή του τρόπου με τον οποίο η δομή του καθορίζει συγκεκριμένες γενετικές επιλογές, επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη γενετική της ζωής και την κληρονόμηση ορισμένων χαρακτηριστικών, αλλά και νόμων. Σ΄αυτό το επιστημονικό επίτευγμα έχει συμμετοχή και ένας Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό, όπως τόσοι και τόσοι.

Το 2011 δημοσιεύτηκε η ολοκληρωμένη εργασία χαρτογράφησης με τη μέθοδο «Kellis». Ο χάρτης που προέκυψε βοήθησε στη διατύπωση του τελικού συμπεράσματος σύμφωνα με το οποίο «η όλη σύγκριση των γονιδίων των θηλαστικών αποκάλυψε τα ρυθμιστικά σημεία ελέγχου που είναι κοινά σε όλα τα θηλαστικά. Αυτές οι εξελικτικές καινοτομίες προέκυψαν εδώ και περισσότερο από εκατό εκατομμύρια χρόνια και είναι εν δράσει ακόμα μέσα μας». Η μέθοδος, λοιπόν, αυτή πήρε το όνομά της από τον επικεφαλής καθηγητή της ερευνητικής ομάδας, Μανόλις Κέλλις (Μανώλης Καμβυσέλης), τον Έλληνα επιστήμονα που διδάσκει «Υπολογιστική Βιολογία» στο ΜΙΤ.

Ηλίας Μάρκου

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ. – Η αλήθεια θέλει τόλμη!
Επόμενο άρθροΆρθρο του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ. – Σταγόνες της βροχής στο τζάμι