Την αναβίωση της μάχης του Οχυρού Ρούπελ στις 13-5-2018 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη της Ε.Α.Α. Ξάνθης
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται.» ήταν η ηρωική απάντηση του Ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ στους Γερμανούς αγγελιοφόρους στις 9 Απριλίου 1941, όταν του ζήτησαν την παράδοση του οχυρού.
Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης με 95 μέλη και φίλους μετά των οικογενειών τους επισκέφτηκε το Οχυρό Ρούπελ, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την αναβίωση, της μάχης που δόθηκε από τους υπερασπιστές του Οχυρού ενάντια στους Γερμανούς Κατακτητές.
Αν και φτάσαμε σχετικά νωρίς (10:30), στο οχυρό εκατοντάδες κόσμος που αργότερα έγιναν χιλιάδες περίμενε με προσμονή την αναπαράσταση της μάχης. Με εντυπωσιακά εφέ με πραγματικά πυρά, εκρήξεις και καπνογόνα, μετέφεραν τους περισσότερους από 7.000 χιλιάδες επισκέπτες 75 χρόνια πίσω, τότε που μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Παράλληλα αεροπλάνα της Αερολέσχης Σερρών εφορμούσαν  με σειρήνες, αναπαριστώντας τις αεροπορικές επιθέσεις των στούκας, εναντίων των οχυρών. Ομάδα 50 ατόμων με στολές και οπλισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναβίωσαν  γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από την επική μάχη, την ιστορική άρνηση του Ταγματάρχη Δουράτσου να παραδώσει το οχυρό στους Γερμανούς, την κατάληψη και την απόδοση τιμών από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών, από το Ρούπελ.
Ο κόσμος αυθόρμητα συμμετείχε στην εξέλιξη της αναπαράστασης άλλοτε με επιφωνήματα και άλλοτε χειροκροτώντας. Δάκρυα κύλισαν στα μάγουλα όταν ο Διοικητής του οχυρού απάντησε στους Γερμανούς ότι «ο αγών θα συνεχιστεί, πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί».
Συγκίνηση και ρίγη υπερηφάνειας, για τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, πατριωτική ανάταση, μαθήματα ανδρείας και ηρωισμού για όλους τους παρευρισκόμενους. Σ΄αυτό βοήθησε και ο υπέροχος λόγος της εγγονής του ήρωα Λοχαγού πυροβολητή Αλέξανδρου Κυριακίδη που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ και στον οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση φέτος.
Μετά το πέρας της αναπαράστασης ορισμένα μέλη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις στοές του οχυρού. Στη στοά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί τις στιγμές της μάχης. Περπατώντας στους θαλάμους και στους πλευρικούς διαδρόμους υπάρχουν τα διοράματα, που αναπαριστούν τους Έλληνες μαχητές της μάχης των οχυρών. Απορία και θαυμασμός για την εντυπωσιακή κατασκευή των οχυρών από μια χώρα και ένα λαό που μόλις 4 χρόνια πριν, το 1932, είχε πτωχεύσει.
Στο σημείο αναχώρησης μας και ενώ περιμέναμε τα λεωφορεία αρκετά μας μέλη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο του Οχυρού όπου εκτίθενται στολές, όπλα, μετάλλια καθώς και πολλά κειμήλια του ελληνικού και του γερμανικού στρατού.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα στην ταβέρνα «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ» στο Σιδηρόκαστρο, επόμενος προορισμός η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας. Βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Μονής τα πολλά καλλωπιστικά ζώα, (κυρίως παγώνια πολλών ειδών) τα οποία περιποιούνται με ευλάβεια οι μοναχές, τα οποία βρίσκονται στην είσοδο της. Μετά την υποδοχή από τις αδελφές της Μονής και την ενημέρωση – προσκύνημα μας, ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα στο αρχονταρίκι.
Με την ικανοποίηση των μελών μας έκδηλη, από την δεύτερη φετινή μας μονοήμερη αυτή εξόρμηση πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στην πόλη μας ανανεώνοντας το ραντεβού μας για άλλη μία μονοήμερη εκδρομή στις 8 Ιουνίου στην Λίμνη Κερκίνη.