Για 7η συνεχόμενη χρονιά τα τρία σωματεία Αστυνομικών του Ν. Ξάνθης (Αποστράτων – εν ενεργεία) πιστοί στο ραντεβού τίμησαν όπως τους άξιζε, τους τριάντα επτά (37) Ξανθιώτες Ενωμοτάρχες – Χωροφύλακες, που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον εμφύλιο του 1946 – 1949 σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στο σημείο όπου έχει στηθεί το Ηρώο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στο 6ο χιλ. της παλιάς Ε.Ο. Ξάνθης – Κομοτηνής, την Κυριακή 6 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, όπου η Ελληνική Πολιτεία πριν από εξήντα πέντε περίπου χρόνια κατασκεύασε μνημείο ηρώων τιμώντας όλους εκείνους που με τη θυσία τους τίμησαν την Υπηρεσία τους, τίμησαν την Ελληνική Αστυνομία.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονας τέλεσε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των υπέρ πατρίδος πεσόντων Ξανθιωτών ανδρών της Ελληνικής Χωροφυλακής και το τελετουργικό εκτέλεσαν άψογα ο Αναπλ. Ταμίας κ. Σταύρος Κοτζαμπασίδης με τον Ταμία κ. Δημοσθένη Δημαρά, ενώ το παρόν έδωσαν οι πολιτικές – πολιτειακές – στρατιωτικές – αστυνομικές αρχές και πλήθος συνταξιούχων αλλά και πολιτών φίλων της Ελληνικής Αστυνομίας και φυσικά συγγενείς των αδικοχαμένων, που ελπίζουμε την επόμενη φορά να είναι περισσότεροι αφού όλοι οι ήρωες κατάγονται από τον Νομό Ξάνθης.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων κ. Θεοφάνης Καραμπιπέρης, ανέφερε για τιμή πουν έκανε η πολιτεία με την κατασκευή του μνημείου, την ημέρα μνήμης και τον τρόπο καθιέρωσής της από τα ενεργά αστυνομικά σωματεία της Ξάνθης αναγνωρίζοντας την θυσία των (37) συναδέλφων μας, που έδωσαν την ζωή τους για την Υπηρεσία και το χρέος να τους τιμούμε παντοτινά.
Στην συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών με στοιχεία του τόπου καταγωγής και τον τόπο, τον τρόπο με την ημερομηνία, όπου μαρτύρησαν.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους πρόεδρους των σωματείων εν ενεργεία Αστυνομικών κ. Νικόλαο Γουναρίδη, Αποστράτων και ΙΡΑ Ξάνθης Θεοφάνη Καραμπιπέρη, από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Μπούτο ως εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, από τον Δήμαρχο Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου, του προέδρου της Κοινότητας Σελέρου (ανήκει γεωγραφικά ο χώρος του μνημείου) κ. Γκιδά ως εκπροσώπου του Δημάρχου Αβδήρων, από τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης κ. Πασχάλη Γιώρη, από τον Λιμενάρχη Λάγους κ. Κιλίτση Απόστολο, από τον εκπρόσωπο του Διοικητή Πυροσβεστικής κ. Γενιτσέ Δημήτριο, από τον αντιπρόεδρο της ΠΟΑΣΑ κ. Νίκο Παπαδόπουλο, από τους προέδρους των Συνδέσμων Αποστράτων Νομών: Θεσσαλονίκης κ. Ιωαννίδη Χρήστο, Καβάλας κ. Κιοσσέ Ηλία, από τον Γεν. Γραμματέα Ροδόπης κ. Μπάμπαλη Χρήστο, από τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών εν αποστρατεία κ. Βασιλάκη Ηλία, τον πρόεδρο της ΙΡΑ Θεσσαλονίκης κ. Χριστοδούλη Χριστόδουλο, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφέδρων Αξ/κών Ν. Ξάνθης κ. Γιάννη Σπυριδόπουλο και για τους συγγενείς των αδικοχαμένων φέτος το στεφάνη κατέθεσε η ανιψιά του ήρωα Πασά Θεοφάνη κα Σιδερίδου – Πασά Εύη.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Ακολούθησε μίνι δεξίωση στον χώρο του μνημείου, για όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ τους συναδέλφους εκτός νομού και επισήμους δεξιώθηκε το Δ.Σ. στην οικογενειακή ταβέρνα «ΞΑΝΘΙΠΠΗ» και δόθηκαν αναμνηστικά θύμησης της ημέρας.